Student Werktuigbouwkunde maakt zelfspelende gitaar

03 mei 2018 - 

Muzikanten opgelet. Ook een avond vrij? Werktuigbouwkundestudent Stefan bedacht een zelfspelende gitaar. “Een docent waar ik geregeld mee spreek, Mike de Vogel, wist dat ik gitaar speelde en dat er nog een project aan kwam waar ik mocht kiezen. Het is onderdeel van een project waarbij het mogelijk is zelf iets aan te dragen. En aangezien muziek mij aan het hart gaat en dit mijn laatste project van de opleiding is, afstudeerstage daar gelaten, was het leuk dit op deze manier te mogen doen."

“Ik heb eerst het probleem geanalyseerd. Wat wordt er nou uiteindelijk verwacht van de zelfspelende gitaar en belangrijker nog, waar liggen de grenzen? Vervolgens heb ik een gitaar uitgekozen en daar een frame voor bedacht waarbij er nog speelruimte was voor de werkende componenten. Ik heb dankbaar gebruik mogen maken van de werkplaats van docent Jan Noordermeer. Ook docent Mike de Vogel was zeer betrokken bij het project. Daar heb ik veel van kunnen leren”, aldus Stefan.

download

“Ik ben blij dat het gelukt is een koppeling te kunnen maken tussen de hardware en de software. Iets wat redelijk centraal staat voor de werking van deze machine, je moet tenslotte muziek van internet af kunnen plukken en het de machine laten spelen. Het afstellen was ook nog wel even een karwei. Als het dan allemaal werkt ben je erg blij dat het gewoon lukt! En trots dat je iets gemaakt hebt waarvan je vooraf nog wel eens twijfels had over de kans van slagen.”

Oplossen van realistische problemen
“Ik heb studenten uit eerdere jaren van de opleiding Werktuigbouwkunde gesproken die, niet wetende dat ik de maker was, mij uit stonden te leggen hoe cool zij het vonden en hoe alles werkte. Blij dat ik ook andere medestudenten Werktuigbouwkunde zo heb kunnen enthousiasmeren! Ik ben een groot voorstander van het oplossen van realistische problemen in projectvorm tijdens de opleiding. Ik hoop dan ook dat anderen hier de kans voor krijgen en benutten. Als je een machine van A tot Z bedenkt en maakt loop je onderweg tegen enorm veel dingen aan. Ik heb er zelf veel van mogen leren.