Miljoenenontbijt NHN: personeelstekort grootste zorg

20 september 2018 - 

Het tekort aan geschikte arbeidskrachten is een van de grootste zorgen van de ondernemers in Noord-Holland. Zo bleek gister tijdens het Miljoenenontbijt NHN bij de Rabobank in Alkmaar. Hogeschool Inholland speelt met TerraTechnica in op het tekort. De hogeschool wil de opleiding beter afstemmen op de wensen van het bedrijfsleven. Een aanpak die ook studenten uit andere delen van het land trekt. Woningcorporatie Wooncompagnie werkt ook mee, door stageplaatsen en onderzoeksopdrachten beschikbaar te stellen. Studenten werken dan niet aan fictieve opdrachten, maar echte opdrachten. Opdrachten waar de corporatie ook zelf iets aan heeft. Het zorgt er tevens voor dat studenten bouwkunde ook de wereld van de corporaties leren kennen en niet meteen naar bouwbedrijven kijken. En goede studenten probeert de Wooncompagnie natuurlijk na hun afstuderen meteen een baan aan te bieden.

Vakvrouwen, jonge professionals en hoge hakken

Elske Doets, directeur/eigenaar van Jan Doets Reizen en uitgeroepen tot Zakenvrouw van het jaar (2017) investeert ook in jonge professionals. “Ik wil vrouwen professioneel verder helpen. Ik wil impact hebben en ben daarom vorig jaar de Young Lady Business Academy gestart.” Zo vertelt zij tijdens het Miljoenenontbijt. “Ik geef nu zo’n 80 meisjes tussen de 15 en 24 jaar het zelfvertrouwen om te bereiken wat ze willen bereiken. Ik heb als missie om ‘Young Ladies’ te inspireren en te motiveren hun professionele droom na te gaan jagen!” Wat zij ondernemers in de zaal graag wil meegeven: “Denk na over je toekomst, denk vooruit. Hoe ga je om met bedreigingen? In mijn branche is dat bijvoorbeeld overtoerisme. In toeristische trekpleisters als Venetië en Barcelona piept en kraakt het. Daar moeten we zorgvuldig mee om gaan." "En ook duurzaamheid is een belangrijk aspect. Reizen is niet duurzaam. Maar we kunnen hier wel veel leren van de duurzaamheidsmaatregelen die in de VS en Canada worden genomen. Daar zijn ze veel verder dan het overslaan van een wasbeurt van de handdoeken in hotels."

Innovatie in de schoenenbranche

Onderneemster Bianca Blom kwam rechtstreeks van de fashion week in New York naar het Miljoenenontbijt om te vertellen over haar bedrijf LINJA Shoes. “Ik heb drie jaar de tijd genomen om een hoge hak te ontwikkelen waar je geen zere voeten van krijgt. Innoveren in de schoenenbranche is nieuw. Om te leren hoe je innoveert op hakken, heb ik geleerd hoe je schoenen maakt. Ik heb gebrainstormd met een orthopedisch schoenmaker om tot die schoen te komen waar je twee keer zoveel op kunt lopen.” Om te bewijzen dat het kan, heeft zij een halve marathon gewandeld op de door haar ontworpen hakken. En ze blijft innoveren. "In oktober hoop ik de ‘virtual fit’ te lanceren. Aan de hand van drie foto’s kun je via een app een schoen bestellen die perfect op maat is.”

Het volgende Miljoenenontbijt Noord-Holland Noord is op woensdag 18 september 2019. De organisatie van het Miljoenenontbijt werd verzorgd door Holland Media Combinatie, Ondernemend Alkmaar, Rabobank Alkmaar e.o., VNO-NCW Noordwest-Holland, BDO, Hogeschool Inholland Alkmaar en TerraTechnica.