Hier worden wij blij van! Elektrotechniek studenten helpen bij verduurzaming Huisduinen

15 november 2018 - 

Studenten van de opleiding Elektrotechniek van Hogeschool Inholland Alkmaar zijn begonnen met een onderzoek om diverse duurzame maatschappelijke vraagstukken op te lossen voor het Noord-Hollandse dorp Huisduinen. Zo moet het dorp van het gas af en komen er zonnepanelen op de plaatselijke zorgboerderij. Ook staan er zorgvraagstukken op de agenda. Hoe zorg je er met domotica en buurthulp voor dat de plaatselijke ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen?

Aan de slag
Voor het project Duurzaam Huisduinen doen de studenten van Inholland Alkmaar onderzoek op locatie. Ze zijn de hele week aanwezig in het dorpshuis, dat voor de gelegenheid is 'omgetoverd' tot kenniswerkplaats. Diverse ondernemers en experts zijn deze week al langsgeweest om input te leveren. Zoals een eigenaar van een bedrijf die cv-installaties aanlegt, om te praten over aardwarmte en het boren naar warmtebronnen. Ook komt de oud-directeur Rob Tompot van de Peterson-groep langs voor expliciete kennis over het boren naar aardwarmte.

Patrick Berckmoes, docent Elektrotechniek: “Het contact tussen de studenten en de bewoners is zeer leuk om te zien. Het project leeft en iedereen is daar op zijn of haar manier mee verbonden dan wel positief gestemd over het jeugdige enthousiasme dat de studenten meenemen naar het dorp. Er komen hier onderwerpen tot leven waarmee iedereen hier al jaren is verbonden en waarvan mensen dachten dat het een wel heel grote uitdaging zou worden om te realiseren.”

Studenten komen niet alleen direct in aanraking met de lokale bevolking en de ondernemers, ze doen ook nieuwe kennis op die de ondernemers en andere betrokkenen overbrengen op de studenten.

Presenteren ideeën
Aan het eind van deze week presenteren de studenten Elektrotechniek voorstellen om de thema’s verder uit te diepen. De voorstellen worden meegenomen in een hackaton over het vervolg van het project, gepland op 29 november.

“Dit project is een inspirerend voorbeeld van werken volgens de kenniswerkplaatsmethodiek.” Aldus Heleen Bouwmans, Expeditieleider KennisWerkPlaatsMethodiek. Deze vernieuwende onderwijsmethode maakt deel uit van het programma TerraTechnica. “Studenten ontwikkelen samen met het werkveld bruikbare oplossingen. Ideeën blijven niet op de plank liggen, maar worden ook echt toegepast en dat maakt leren net een beetje leuker", zo vertelt een enthousiaste Heleen.