Technische bedrijven: ga een gastles geven in het voortgezet onderwijs

13 december 2018 - 

Geef leerlingen een beeld van werken in de techniek met lesbrief ‘aardgasvrij bouwen en wonen’

Technische bedrijven die op scholen in het voorgezet onderwijs een gastles willen geven kunnen nu ook gebruik maken van kant- en-klare thematische lesbrieven. Online platform ‘Gastlessen, zó geregeld’,dat technische bedrijven en scholen samenbrengt voor het organiseren van gastlessen en bedrijfsbezoeken, breidt hiermee haar dienstverlening uit. Een actueel thema dat speelt is ‘aardgasvrij bouwen en wonen’. Lesbrieven over dit thema, en in de toekomst andere actuele thema’s, zijn vanaf vandaag kosteloos te gebruiken via www.gastlessenzogeregeld.nu/aardgasvrij

Van fossiel naar groen: in 2050 moet onze energievoorziening volledig duurzaam zijn. Voor die tijd moet iedereen in Nederland overstappen op nieuwe manieren om huizen te verwarmen, water te verwarmen en te koken. Leerlingen in het voortgezet onderwijs verkennen dit thema vanuit hun vakken op school. In drie lessen onderzoeken ze wat ‘aardgasvrij bouwen en wonen’ voor hen betekent. Niet alleen in hun woonsituatie, maar ook voor hun carrièreperspectief in bijvoorbeeld de techniek. Bedrijven kunnen leerlingen hierbij helpen met een aansprekende, interactieve gastles.

Thema’s die tot de verbeelding spreken
Edmee Maas van TechniekTalent.nu: “Het afgelopen jaar hebben we al veel technische bedrijven en scholen bij elkaar gebracht en hen gefaciliteerd bij het organiseren van gastlessen en bedrijfsbezoeken. We merken dat docenten en bedrijven behoefte hebben aan pragmatische ondersteuning in de voorbereiding van een gastles. Als inspiratie hiervoor hebben we lesbrieven over diverse actuele thema’s ontwikkeld. Zo is het voor de docent makkelijker om bedrijven te betrekken. Het gaat om thema’s die leven bij de bedrijven en die bij leerlingen in het voortgezet onderwijs tot de verbeelding spreken. ‘Aardgasvrij bouwen en wonen’ is in het kader van duurzaamheid zo’n actueel thema.”

Voorbereiding
Bètadocenten en mentoren krijgen een lesbrief om hun vak te koppelen aan de gastles van het technische bedrijf. Jongeren krijgen op die manier een concreet beeld over de mogelijkheden van techniek. Ze kunnen zich daarmee goed voorbereiden op een gastles, wat het voor bedrijven nog leuker maakt om een gastles te geven.

Lesbrief en training
Technische bedrijven die actief zijn in de duurzame sector en een gastles over ‘aardgasvrijbouwen en wonen’ willen verzorgen kunnen vanaf vandaag de lesbrief downloaden via www.gastlessenzogeregeld.nu/aardgasvrij Naast de lesbrief kunnen bedrijven ook deelnemen aan een kosteloze training. In deze training krijgen ze informatie over de drijfveren van jongeren en hoe je hierop als bedrijf kunt inspelen. Bij interesse, stuur een mail naar info@gastlessenzogeregeld.nu

Over TechniekTalent.nu
Gastlessen, zó geregeld is een initiatief van TechniekTalent.nu, een samenwerkingsverband van technische sectoren in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Het is ons doel om jongeren te enthousiasmeren voor de techniek om daarmee technisch talent te winnen voor de technische sectoren. Dit doen we samen met schoolleiders, decanen, docenten en leerkrachten én technische bedrijven. Door hen te inspireren, te adviseren en te faciliteren met kennis over integratie van techniek en technologie in het funderend onderwijs, en door de samenwerking tussen scholen en bedrijven te stimuleren.TechniekTalent.nu biedt scholen in het hele land kosteloos ondersteuning om meer aandacht aan techniek te besteden. Op zo’n manier dat het leerlingen aanspreekt. Zie ook: www.techniektalent.nu