Alkmaarse energietoepassingen voorbeeld voor andere landen

24 oktober 2019 - 

Gemeente Alkmaar is een voorbeeldstad voor andere landen op het gebied van duurzaamheid. Binnen het EU project POCITYF gaat Alkmaar werken aan een duurzame, klimaatbestendige, groene en schone gemeente. TerraTechnica is nauw betrokken en zorgt voor het borgen van de kennis en een goede aansluiting van het bedrijfsleven en het onderwijs.

Steden met cultureel en historisch erfgoed lopen vaak tegen dezelfde zaken aan als het gaat om het duurzaam maken van de omgeving. Door op Europees niveau samen te werken, kunnen ervaringen en kennis worden gedeeld en wordt innovatie bevorderd. Het project POCITYF (A Positive Energy CITY Transformation Framework) van Horizon2020, ging op 9 en 10 oktober 2019 van start in Évora, Portugal.

Évora en Alkmaar zijn de zogenaamde ‘vuurtoren’ steden, waarin als eerste grote investeringen worden gedaan. Zes andere steden (Granada - Spanje, Bari - Italië, Celje - Slovenië, Ujpest - Hongarije, Ioannina - Griekenland en Hvidovre - Denemarken) gaan de opgedane ervaringen uit het project ook uitvoeren.

"De gemeente Alkmaar is vereerd en trots om als eerste aan de slag te gaan met dit project. Alkmaar is niet alleen een stad met een sterk cultureel en historisch erfgoed; het is ook een ondernemende en moderne stad met een sterke kennis gedreven economie, gebaseerd op duurzaamheid, toerisme, gezondheidszorg, ondernemerschap en innovatie. Zowel de samenwerking tussen partners in Europa als lokaal in Nederland zal innovatie van energie positieve programma’s stimuleren en daarmee de kosten verlagen. Samenwerking in dit project en het delen van kennis en ervaringen zal de wereld een betere plek maken”, aldus Peter van den Dries, programmamanager van de gemeente Alkmaar.

De twee voorbeeldsteden profiteren van oplossingen die zijn onderverdeeld in vier "Energy Transition Tracks":
1. Innovatieve oplossingen voor positieve gebouwen en wijken
2. Peer-to-peer oplossingen voor energiebeheer en opslag voor netflexibiliteit
3. e-mobiliteit integratie in smart grid en stadsplanning
4. Door burgers gestuurde innovatie bij het gezamenlijk creëren van slimme ideeën

Petra Bijvoet, projectmanager TerraTechnica ziet veel kansen in dit project: “Bij dit project wordt veel kennis opgedaan in innovatieve energietoepassingen en datatoepassingen. Om deze kennis te borgen is het belangrijk dat niet alleen bedrijven, maar ook de onderwijsinstellingen aansluiten. Op deze manier kan je de opgedane kennis terugbrengen in het onderwijs en profiteren ook de studenten. TerraTechnica blijft nauw verbonden bij dit project om de kennis te borgen en te zorgen voor goede aansluiting met Hogeschool Inholland Alkmaar”.

POCITYF is een Smart City-project dat wordt gefinancierd in het kader van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie. Het duurt 60 maanden met een totale begroting van € 22,5 miljoen (waarvan de EU-bijdrage € 20 miljoen bedraagt).

-------


This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 864400.