Water, wind en zon: samen de energie van de toekomst

18 november 2019 - 

Vier jaar geleden zijn wij gestart met Symphony Wave Power, een energiesysteem dat energie opwekt uit de deining van de zee of oceaan”, vertelt Roelof Schuitema, operationeel directeur Teamwork Technology. “Samen met TerraTechnica onderzoeken wij op dit moment de mogelijkheden om dit golfenergie systeem te verankeren in Noord-Holland."

Teamwork Technology maakt op dit moment een prototype van het golfenergie systeem. Roelof: “Met in ons achterhoofd het eerste product dat we hebben gemaakt en verkocht in 2004, zijn we in 2015 gestart met een vernieuwd concept. Op basis van de lessen uit 2004, hebben we een andere koers gekozen. Zo zijn we voor een kleiner model gegaan dat makkelijker te installeren is, maar wel met de mogelijkheid om op te schalen naar een serieuze opvang van 1 megawatt. Met een klein vast team en de ondersteuning van studenten van hogeschool Inholland hebben we in de afgelopen jaren de kritische componenten kunnen ontwikkelen en deels al gemaakt. Zo is het prototype van de power take-off gemaakt. Deze wordt nu in Portugal getest.”

Er is nog een hele weg te gaan legt Roelof uit: “We zijn nu bezig met het rond krijgen van de financiering voor de engineer en bouw van het volledige prototype. Ook doen we haalbaarheidsstudies naar de Noordzee, de combinatie van golfenergie met waterstof en de inzet van het systeem bij windparken. Wij geloven dat de combinatie van wind, water en zon uiteindelijk de energie van de toekomst gaat zijn. Maar om dit te realiseren moeten we in gesprek met bedrijven en de overheid. Hier komt TerraTechnica om de hoek kijken als onafhankelijke organisatie. TerraTechnica verbindt ons met partijen en samen onderzoeken we de mogelijkheden.” Vertrouwen in het project is er bij Roelof zeker: “Ik heb het volste vertrouwen in het product. Je moet een lange adem hebben en technisch en financieel gezien kunnen we natuurlijk nog hobbels krijgen. Maar ik geloof in het product en in golfenergie. Van golfenergie kan je, net als van de windindustrie, een grote industrie maken.”

Wil jij weten wat TerraTechnica voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan vooral contact op.