Koploper in duurzame energietoepassingen

09 december 2019 - 

De regio Noord-Holland Noord staatinternationaal bekend om haar bijdrage aan de energietransitie. Dit komt door de grote spelers op het gebied van duurzame energietoepassingen en de vele initiatieven die in deze regio starten. Elke maand lichten we een initiatief uit. Dit keer BAM Wonen.

Nul op de meter
In opdracht van woningcorporatie Woonwaard renoveerde BAM Wonen 271 woningen naar nul-op-de-meter in de Schrijverswijk in Heerhugowaard. Hans Kerkhof, productontwikkelaar bij BAM vertelt: “We hebben alle woningen voorzien van een nieuwe gevel, een nieuw dak, zonnepanelen, een warmtepomp en een energiezuinig ventilatiesysteem. Hierdoor zijn de huizen goed geïsoleerd en is er geen gas meer nodig. Over een jaar gezien wekken de bewoners nu net zoveel op als dat ze gebruiken. Door onze geïndustrialiseerde aanpak kunnen we 2 woningen per dag renoveren. Dit moet ook wel omdat de mensen gewoon in hun woning blijven wonen. Natuurlijk zorgt het aanpassen vaak wel voor wat overlast voor de bewoners, maar daarna is eigenlijk iedereen enthousiast. Ze zijn vooral te spreken over het toegenomen comfort. Ze krijgen een goed isoleerde woning terug, waardoor het overal in huis warm is en je hebt geen last van schimmel of vocht. En vaak houden de mensen aan het eind van de maand ook nog wat over waardoor ze er financieel ook voordeel van hebben. De eerste 55 woningen die we in 2014 onder handen namen, waren de eerste in Nederland. Nu zijn er ook wel andere aanbieders in Nederland. Maar internationaal gezien lopen we nog steeds voor. Zo zijn er partijen in Engeland en Duitsland die over onze schouder heen kijken.”