Studenten werken aan zelfvoorzienend geluidsscherm

09 december 2019 - 

Geluidsschermen realiseren welke zichzelf terugverdienen en ook nog eens zorgen voor geluidsreductie en CO2-reductie, dat is het doel van de Gemeente Alkmaar. Pieter van der Hoeven, associate lector Finance & Accountancybij Hogeschool Inholland, is hierbij betrokken: “Door tussenkomst van TerraTechnica werken op dit moment vier studenten aan dit project.”

De wijken Huiswaard en Daalmeer in Alkmaar moeten op lange termijn zelfvoorzienend zijn op het gebied van de duurzame energie. Het geluidsscherm bij Huiswaard draagt hieraan bij. Het scherm is 2,4 kilometer lang. Het is een compact modulair systeem waarbij de modules eenvoudig te plaatsen en vervangbaar zijn. Het innovatieve montagesysteem maakt het tevens mogelijk om snel zonnepanelen, ledverlichting of matrixborden (reclame, kunst, verkeersinformatie en routevorming) te monteren. En door de schuine verticale opstelling geven de zonnepanelen een hoge energieopbrengst.

Vier studenten van de opleiding Finance, Business & Law zijn begin november aan de slag gegaan met dit project. Pieter: ”De studenten werken aan het doorrekenen van de verdienmodellen van dit project. Want al zou het technisch allemaal kunnen, het moet natuurlijk ook wat opleveren voor de ondernemers en gemeente. Je hebt te maken met verschillende factoren: wat is de verwachting van de stroomprijs en wat zijn de productiekosten? Uiteindelijk moet er worden aangetoond dat je op termijn een zelfvoorzienend geluidsscherm gaat neerzetten.”Pieter is enthousiast over de samenwerking met TerraTechnica: “De ene keer word ik benaderd met een interessant project voor de studenten en de andere keer heb ik een paar studenten waar ik een project voor zoek. Het gaat over en weer. Voor de studenten is het natuurlijk erg leuk om te werken aan een real life vraagstuk en voor mij is het ook leuk om hierbij betrokken te zijn en mijn kennis in dit soort duurzame vraagstukken te steken.”