Alkmaar op weg naar duurzame gemeente

03 februari 2020 - 

Op 1 oktober 2019 is de Gemeente Alkmaar van start gegaan met het Europese POCITYF-project. Dit vijf jaar durende project heeft als doel om Europese historische steden volledig duurzaam te maken, waarbij de gemeente Alkmaar een voorbeeldstad is en wordt gezien als één van de meest vooruitstrevende en duurzame gemeente van Europa.

Programmamanager Peter van den Dries praat ons bij over de voortgang: “Na een aantal administratieve, juridische en organisatorische hick-ups kan ik nu zeggen dat we het project volledig onder controle hebben. Het projectteam is ingericht en we zijn gestart met een aantal concrete projecten. Zo zijn we samen met Duurzaam Bouwloket bezig met het voorbereiden van een expertisecentrum over duurzaam bouwen. Bij Sportpaleis De Meent zijn we aan het kijken naar het uitbreiden van zonnepanelen op het daken en het plaatsen van zonnepanelen op de auto- en fietsparkeerplaats. Daarnaast komt er een warmte/koude opslag en een Smart Grid Energiemanagement systeem. Dit moet ervoor zorgen dat De Meent met de omliggende panden elektra en warmte met elkaar kan uitwisselen.

Een ander project loopt in de wijk Bloemwijk. Deze wordt gesloopt en de terug te plaatsen nieuwbouw moet volledig duurzaam worden. En met Woonwaard zijn we bezig met het plaatsen van een Powernest op een flat. Dit is een combinatie van zonnepanelen met mini-windmolens. Al deze projecten gaan ons veel kennis opleveren. Deze kennis kunnen wij weer gaan toepassen bij de bouw van 15.000 woningen in de Kanaalzone. Maar deze kennis wordt ook gedeeld in Europa zodat de nieuwe technieken die we in Alkmaar ontdekken, ook elders kunnen worden toegepast en vice-versa.”

--------------------


This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 864400.