Planet Texel: op zoek naar duurzame mobiliteit

26 maart 2020 - 

Begin maart was de tweede editie van Planet Texel. In zes dagen tijd hebben acht studententeams gewerkt aan de oplossing voor het mobiliteitsprobleem op Texel. Door middel van workshops en inspiratiesessies die net even anders zijn dan in het reguliere onderwijsaanbod, werden de studenten op verfrissende ideeën gebracht om het mobiliteitsprobleem op te lossen.

Niels Sijpheer, expert bij TerraTechnica, heeft een team van studenten begeleid tijdens de Planet Texel week: “Op Texel komen veel toeristen. Zij komen vaak met de auto en dit kan nog wel eens voor problemen zorgen voor de bewoners van Texel. Overvolle parkeerplaatsen, drukbezette wegen en supermarkten en daarnaast natuurlijk ook nog een hogere milieubelasting. Redenen genoeg om studenten in multidisciplinaire teams aan het werk te zetten. In vijf dagen tijd werden de studenten door middel van workshops en inspiratiesessies van onder meer Mauro Gallo, lector ‘Biomimicry, leren van de natuur voor duurzame oplossingen’ en Edwin Garner, futuroloog op weg geholpen en zijn ze aan de slag gegaan met een maquette.

Op donderdagochtend kregen de studenten een pitchtraining en in de middag mochten ze hun pitch geven over hun oplossing. De jury bestond uit niemand minder dan Henny Huisman, wethouder op Texel, Bart de Vries, directeur en eigenaar Taxi- en busonderneming Texel, Richard Oerlemans, directeur Inholland Alkmaar en Pepijn Lijklema, directeur TexLabs. Mijn groep kwam met het idee ”MonoTrans”, een railtraject over Texel die slim gebruik maakt van de ruimte. Een ander idee was ‘alleen maar voor de wind fietsen’ en een andere groep zocht de oplossing in een combinatie van fietsen, bootjes en een slimme taxidienst. De ideeën waren zo professioneel dat er een toezegging is gedaan om een aantal ideeën verder uit te werken.”

Niels heeft genoten van de week: “Ik moest wel op mijn handen zitten want ik vind het leuk om mee te denken. Maar de studenten hebben dit echt zelf gedaan. Alle studenten die ik heb gesproken vonden het erg leuk. De sfeer was goed. Ik kijk nu al uit naar een mogelijke volgende editie. Het concept is heel waardevol en biedt niet alleen toegevoegde waarde aan onderwijs. Maatschappelijke uitdagingen of vraagstukken van bedrijven en instellingen kunnen op deze wijze ook leiden tot verrassende oplossingen en resultaten.’.