‘Duurzaamheidsmarkt klaar voor verandering’

26 mei 2020 - 

Bouwbedrijf Kesselaar & Zn helpt al 25 jaar lang woningcorporaties en andere professionele opdrachtgevers met het verduurzamen van bestaande- en nieuwbouwwoningen. Ferry van Wilgenburg is directeur van het bouwbedrijf en heeft sinds kort contact met TerraTechnica namens de Noord-Hollandse Duurzaamheids Alliantie over een uitvraag van Woningcorporatie Woonwaard voor het verduurzamen van bestaande woningen.

De Noord-Hollandse Duurzaamheids Alliantie (NHDA) is opgezet door de ToekomstGroep, A.C. Borst Bouw en Kesselaar & Zn en wordt versterkt met regionale bedrijven. Ferry: ’’Wij hebben de uitvraag van Woonwaard anders aangepakt. We kunnen als bouwbedrijf namelijk wel zeggen dat we alle kennis in huis hebben, maar dat is natuurlijk niet zo. Daarom hebben we vanuit de NHDA een groot aantal partijen gevraagd om met ons mee te denken. Door Woonwaard zijn thema’s benoemd zoals duurzaamheid, bewonerstevredenheid, innovatie en kwaliteitsborging. Wij vragen aan partijen in ons netwerk om in werkgroepen over een thema na te denken en hier een plan voor te maken. In de werkgroepen vragen we juist ook de timmerlieden, monteurs en installateurs die echt praktijkervaring hebben opgedaan met dit soort van zaken.’’

Volgens de NHDA biedt de uitvraag van Woonwaard ook de kans om het anders te doen dan anders en op een nieuwe manier te werken: “In de bouw zijn we gewend om met schuttingen te werken. Dit is nieuw, hierbij staat vertrouwen en transparantie centraal. De NHDA vindt de (regionale) betrokkenheid van partners heel belangrijk. Zo maken we de slag naar een meer netwerkorganisatie en blijft de werkgelegenheid regionaal geborgd. We hebben TerraTechnica ook gevraagd om mee te denken. TerraTechnica staat voor innovatie en ziet ook het belang van een lerende organisatie. Het is mijn droom om straks naast de bouwkeet een opleidingskeet hebben staan. Hier kunnen studenten hun stage- of afstudeeropdracht doen op onderdelen van het project. Er zijn genoeg kansen waardoor je samen met TerraTechnica een langjarig en multidisciplinaire onderzoek kan opstarten. Samen met partners eromheen kunnen we dan met nieuwe producten en diensten komen. Wij denken gewoon dat de duurzaamheidsmarkt toe is aan meer samenwerking en meer innovatie en dat pakken wij samen op.”