Veegmachine als rijdende sensor

27 mei 2020 - 

RAVO B.V. ontwikkelt en fabriceert hoogwaardige compacte veegmachines en is gevestigd in Alkmaar. Daarnaast wordt het bedrijf ondersteund door een wereldwijd netwerk van verkoop- en serviceorganisaties en is het partner van TerraTechnica. Paul Jonker, Senior Control engineer: “De samenwerking is dik twee jaar geleden ontstaan omdat wij het als bedrijf belangrijk vinden om het bedrijfsleven en onderwijs bij elkaar te brengen. Als partner hebben we dan ook regelmatig contact om projecten en vraagstukken te bespreken en te kijken hoe we studenten hierbij kunnen betrekken.”

Bas Rottier, Programmamanager bij RAVO, vertelt: “Een student van Technische Bedrijfskunde heeft zojuist een opdracht afgerond en een tweede student is net begonnen. Zij kijken naar de mogelijkheid om de veegmachines niet alleen in te zetten voor het schoonmaken van straten, maar ook gebruiken als rijdende sensor door de steden. Opgeteld rijden onze veegmachines duizenden kilometers per dag door diverse wereldsteden. Door hier sensoren op te plaatsen kun je veel data ophalen over bijvoorbeeld vuil, geluid en fijnstof in een stad. De studenten helpen ons om te kijken hoe we (klant)waarde kunnen creëren met deze data.”

Het werken met studenten geeft een bedrijf als RAVO veel nieuwe inzichten. Paul: “Studenten zijn flexibele en snel. Ze hebben ook tijd om ergens helemaal in te duiken en hebben interessante perspectieven. Ze weten goed wat je met data kan doen. Het voordeel van werken binnen een netwerkorganisatie als TerraTechnica is dat je in contact komt met partijen waar je nooit eerder aan dacht. Zo zijn wij ook in gesprek met Sortiva en met gemeentes over de ‘schone straat’. En het is fijn dat iemand vanuit TerraTechnica betrokken en aangesloten is, zodat er ook iemand van de onderwijskant is die het hele traject meeloopt. Dit is essentieel, aangezien je zo sneller stappen zet.” Bas vult aan: “Het netwerk heeft een meerwaarde om breder en vanuit verschillende perspectieven naar een probleem te kijken. Daarnaast levert het werken met heldere geesten vele frisse inzichten. Zo komen we samen verder.”