Modulaire scheidingswanden en designlamp winnende ideeën Circular Challenge

02 juni 2020 - 

Circulaire scheidingswanden, stoelen voor in wachtkamers of restaurants en twee soorten designlampen. Vanmiddag presenteerden drie teams met Honours Studenten van de Hogeschool Inholland in een online evenement hun ontwerp en circulaire businesscase tijdens de finaledag van de Circular Challenge.

Begin februari daagden de provincie Noord-Holland, NS en woningcorporatie de Alliantie de studenten uit. Twee groepen gingen aan de slag om een hoogwaardige, tweede bestemming voor interieuronderdelen uit oude NS-treinen te vinden en één groep deed hetzelfde met interieurdelen uit te renoveren huurwoningen. De jury bestond uit gedeputeerde Zita Pels van de provincie Noord-Holland, manager Circulair Ondernemen NS Ilse van Eekeren, directeur techniek, ontwerpen en informatica en vestigingsdirecteur Inholland Alkmaar Richard Oerlemans en projectleider van TerraTechnica Petra Bijvoet. Zij riepen 'SIMON', de modulaire scheidingswanden gemaakt van NS-vloerdelen en 'SET-Light', de lampen gemaakt van oude keukenkastjes uit huurwoningen van de Alliantie, uit tot de winnaars van de challenge. 'SIMON' ontving ook de publieksprijs.

Marktpotentie en circulariteit
De ontwerpen van de teams zijn beoordeeld op een zevental punten. Zo moet het product dat is ontworpen aansprekend zijn en ook marktpotentie hebben. Daarnaast is het van belang dat het nieuwe product herbruikbaar of recyclebaar is en dat er een circulair verdienmodel achter zit. Bovendien is het een pre wanneer het maakproces zo veel mogelijk lokaal belegd kan worden. Beide winnaars scoorden hoog op al deze punten. Gedeputeerde Zita Pels maakte tijdens de bijeenkomst bekend dat de teams de komende maanden verder op weg worden geholpen door ze in contact te brengen met verschillende experts op het gebied van circulaire economie. Zo mogen zij hun idee voor een grote groep andere circulair geïnteresseerden pitchen op het online evenement 'NewEconomyNow'. Ook ontvangen ze een workshop en een aantal uren begeleiding van het bureau Innomics om hun businessconcept nog een stap verder te brengen.

Traject
Na de start van de Circular Challenge op 6 februari tijdens de week van de circulaire economie, zijn de studenten aan de slag gegaan in een zestal masterclasses en met begeleiding van lokale MAAK-bedrijven. Een groot deel van het traject vond online plaats vanwege de Corona-maatregelen. De studenten leerden meer over hergebruik van materialen, circulaire businesscases, ontwerp van producten en ook in het presenteren van hun product en businessmodel.

Circulaire ambitie
De Circular Challenge is een initiatief van de provincie Noord-Holland en past bij de ambitie om als Noord-Holland in 2050 volledig klimaat-neutraal en circulair te zijn. Het stimuleren van circulair denken en ondernemen in het onderwijs is een belangrijke pijler om die ambitie te halen. De provincie werkte voor de Circular Challenge samen met TerraTechnica en met Noorderwind en Regeneration Design die de studenten hebben begeleid. NS en Alliantie hebben materialen en kennis ter beschikking gesteld voor deze challenge.