Ineens was er een brief: voorlopig gaat uw wijk toch niet van het gas af

03 november 2020 - 

Uitstel in Purmerend Als eerste in Nederland gingen in de Purmerendse wijk Overwhere-Zuid bestaande koopwoningen van het gas af. Nu zou een ander deel van de wijk aan de beurt zijn, maar alles ligt stil. „We zijn keihard tegen een muur opgelopen.”

Het project Purmerend Gasvrij zou na de zomer de tweede fase in gaan. In Overwhere-Zuid moeten de komende twee jaar ruim 1.200 woningen worden afgekoppeld van het gas en op een warmtenet worden aangesloten. Het wijkproject is er een van de 27 die in 2018 als deelnemer aan het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) subsidie van de rijksoverheid ontving. Purmerend kreeg 6,9 miljoen euro, en Koning Willem-Alexander kwam kijken hoe de gemeente van plan was deze wijk aardgasvrij te maken.

De ‘pilotwijk’ aan het andere, oostelijke uiteinde van de Van Goor Hinloopenstraat was een succes. De bewoners van 90 van de 95 woningen, allemaal particuliere huiseigenaren, besloten mee te doen aan het project en lieten hun huis aansluiten op het nieuw aangelegde warmtenet. Daarmee werd Purmerend de eerste gemeente in Nederland waar bestaande koopwoningen van het gas af gingen.

‘Weinig nieuws te vertellen’

Maar in juli kregen bewoners een brief dat de vervanging van de riolering, waarmee de aanleg van het warmtenet zou samenvallen, werd uitgesteld. In september volgde nieuwe post: een geplande bewonersavond werd omgezet in een inloopspreekuur, omdat „vanuit de gemeente weinig nieuws te vertellen is”. De brief vervolgde: „Helaas is het ons niet gelukt om [over de vervolgfase van het aardgasvrij maken van uw straat] besluitvorming rond te hebben.”

Wat is er gebeurd?

„We zijn keihard tegen een muur opgelopen”, zegt projectleider Jaspert Verplanke van de gemeente. „We kregen te maken met een waslijst aan issues waarop we niet hadden gerekend.”

Lees hier het volledige artikel uit het NRC.