Studenten werken aan Duurzaam Energiehuis

18 december 2020 - 

Hogeschool Inholland Alkmaar is gestart met de ontwikkeling van een Duurzaam Energiehuis. Een experimenteerruimte voor het verduurzamen van huizen. Twee studenten van Hogeschool Inholland Alkmaar werken aan de realisatie van het project.

Monne Dekker is tweedejaars student Technische bedrijfskunde. Zijn stage is begin september begonnen en duurt in totaal honderd dagen. Monne maakt de planning, begroting en beschrijft het proces. Monne: “Eigenlijk doe ik alle voorbereidingen om het hele gebeuren straks op te starten. Eerst zou ik alleen het proces bekijken en bestuderen en daar een verbetering opmaken en advies geven. Inmiddels is de opdracht uitgebreid en mag ik het hele proces ontwikkelen en hopelijk uiteindelijk ook realiseren. Ik doe dus het onderzoek en geef advies. Helaas is de realisatie van het project niet haalbaar omdat mijn stage dan al is afgelopen. Maar wie weet blijf ik nog wel betrokken.”

Het Duurzaam Energiehuis is een huis waarin practica wordt gedaan. Monne: “In het huis zitten energiesystemen waarmee je proefjes kan doen. Je kan metingen doen en data wordt makkelijk zichtbaar.” Björn Westen is tweedejaars student Werktuigbouwkunde, hij maakt de tekeningen van het huis: “We proberen de wanden van het huis zo te maken dat ze er ook uitgehaald kunnen worden en weer gemonteerd kunnen worden. Ik teken hier nu het skelet voor. Door de wanden flexibel te maken kunnen studenten van het Horizon College straks ervaring op doen met het plaatsen van wanden. Het huis wordt mobiel zodat het huis ook op een vrachtwagen kan worden gezet en zo naar de studenten van het Horizon College kan worden gebracht. Hoe we dit precies gaan doen, daar zijn we nu mee bezig. Dit is ook de reden dat het project iets is uitgesteld.”

Tijdens het project worden de studenten begeleid door TerraTechnica. Monne: “Niels en Petra helpen mij enorm bij mijn stageopdracht. Zij hebben de kennis in huis. Ook zijn er nu twee werkgroepen gestart. Björn doet met zijn werkgroep het ontwerp. En ik kijk met mijn werkgroep wat voor energiesystemen in de faciliteit moeten komen en hoe die energiesystemen daar komen.Bij de werkgroepen zijn ook verschillende leraren betrokken. Dit maakt het extra interessant, je leert enorm veel en het is leuk dat er straks daadwerkelijk ook een echt huis komt te staan waar veel studenten profijt van hebben.”