Draagvlak valmeer Markermeer

02 maart 2021 - 

Is er draagvlak voor een valmeer bij het Markermeer? Met die vraag werd student Ryan Verhagen op pad gestuurd door TerraTechnica. Ryan is derdejaars student Landscape & Environment Management in Delft: “Ik heb enorm veel geleerd van dit project. Ik heb met veel mensen gesproken en een adviesrapport geschreven. De uitkomst van het onderzoek is misschien negatief, maar dat betekent niet dat er wel genoeg andere scenario’s mogelijk zijn.”

Een valmeer is een grote put van ongeveer 40 meter diep waar energie kan worden opgeslagen en opgewekt. Ryan: “De energie wek je op door water in de put te laten vallen. Zodra je het water weer omhoog pompt wordt de energie opgeslagen. In het valmeer worden kabels en leidingen gelegd die je kan aansluiten op het energienetwerk. Iets waar de gemeente Hoorn enorm van kan profiteren.” Voor de stageopdracht heeft Ryan verschillende benchmarks onderzocht: “Met een wethouder in Parijs heb ik gesproken over een soortgelijk project daar. In Limburg is al onderzoek gedaan naar een ondergronds valmeer waar ik veel van kon lerenen ik heb de directeur van Engie in België geïnterviewd. Ook rond het Markermeer heb ik mensen gesproken en gevraagd naar het draagvlak. De uitkomst is dat er wel draagvlak is. Dit komt omdat de urgentie wordt gezien en omdat er wordt samengewerkt met natuurverenigingen. Maar er zijn ook mensen tegen vanwege het open landschap dat wegvalt. Ik zie het overigens wel op regionale schaal gebeuren, zoals misschien in West-Friesland of voor de hele regio Noord-Holland. Ik vind het zelf ook echt een fantastisch idee, vooral in combinatie met recreatief doeleinden. Alleen is het voor het draagvlak toch beter om dit plan in de Noordzee uit te voeren.”

Wil je het stageverslag van Ryan bekijken? Klik dan hier.

Foto: Gardner, 2020