Studenten bezoeken virtueel Texel

02 maart 2021 - 

Vijftien studenten van verschillende opleidingen van Hogeschool Inholland zijn begonnen met de eerste online variant van Planet Texel. De studenten werken in multidisciplinaire teams aan een mobiliteitsvraagstuk voor Texel. Jos van Dam, docent Hogeschool Inholland: “Elk jaar komen er 300.000 vervoersstromen bij op Texel. Dit is een enorme uitdaging voor het eiland. Studenten denken met Texel mee over het verbeteren van de aankomsten en vertrekken, maar ook over het vervoer op Texel zelf”.

Tijdens de online kick-off bezochten de studenten virtueel het eiland Texel. Jos: “Alle deelnemers hadden thuis al een Texel pakketje ontvangen. Met informatie over Texel zelf en over de vorige edities van Planet Texel en natuurlijk een Texelse Skuumkoppe. Tijdens de kick-off zag iedereen een virtueel eiland op het scherm en hier kon je dan vervolgens overheen lopen, Texel ontdekken en de andere deelnemers leren kennen.”

Inmiddels zijn de studenten aan de slag gegaan met het bedenken van scenario’s. Jos: “Vorige week hebben de studenten kennisgemaakt met de belangrijkste stakeholders op Texel. Denk aan vertegenwoordigers van TESO, TBO, gemeente Texel, CIV, Stichting Kernwaarden, Van der Linde fietsen en Seaport Texel. Studenten konden ze vragen stellen om erachter te komen hoe Texelaars kijken naar het vervoer van en op Texel. Er waren meteen goede ideeën. Zo ontstonden er scenario’s waarin het mogelijk is om met de auto naar je vakantiehuisje te rijden en dat je auto dan tijdens je verblijf ergens anders wordt geparkeerd (Valetservice). Of een scenario waarbij je zelf tot aan de rand van Den Helder rijdt of aan de overkant (Texferium) en dat je bagage vanaf daar wordt overgebracht en bij je huisje wordt gebracht zodat je zelf geen auto meer nodig hebt.” De komende weken krijgen de studenten webinars over onder andere Design Thinking en hoe je vanuit de natuur nieuwe dingen kan ontwerpen (Bio-Mimicry). Jos: “De studenten pitchen de bedachte scenario’s eerst aan de experts. De experts kiezen een paar scenario’s die in een volgende fase verder worden uitgewerkt. Planet Texel is ook in deze vorm voor mij echt een fantastisch project waar het niet alleen gaat over leren, maar ook over doen, maken en spelen.”