Studenten maken plan voor duurzame gevelbleding InVesta

29 april 2021 - 

In december is de bouw van de nieuwe locatie van InVesta op het Energy Innovation Park in Alkmaar officieel gestart. Het gebouw op de Diamantweg biedt straks ruimte voor pilot- en demonstratieprojecten op het gebied van groen gas, waterstof en andere duurzame energiedragers. Het gebouw wordt duurzaam gebouwd en krijgt een innovatieve uitstraling. Jasper ten Hove is een van de studenten van Hogeschool Inholland die meehelpt met het onderzoeken welk houtsoort kan worden ingezet als gevelbekleding.

Jasper is derdejaars student Technische Informatica en doet mee aan een speciaal Honoursprogramma van Hogeschool Inholland. Jasper: “Als je je Propedeuse in een jaar hebt afgerond met gemiddeld een 7 of hoger, dan mag je je aanmelden voor het programma. Dan ga je vervolgens een aanmeldingsprocedure in en wordt er een groep van 20 studenten geselecteerd. Het is een groep gemotiveerde studenten van verschillende opleidingen, die alles uit hun studie proberen te halen. De helft komt uit Nederland, de andere helft komt eigenlijk overal vandaan. Dat maakt het extra leuk.”

De insteek van Investa is om zo duurzaam mogelijk te bouwen. Ze willen voor de gevelbekleding afvalhout gebruiken zodat er geen nieuwe bomen gekapt hoeven te worden. Hier bleken heel wat haken en ogen aan te zitten en de kosten zijn hoog. InVesta heeft toen aan de studenten van Inholland gevraagd of zij onderzoek willen doen. Jasper: “We zijn in gesprek gegaan met de afvalverwerker GP Groot en hebben gevraagd welk houtsoort zij het meest tegenkomen. Daarna zijn we gaan onderzoeken welke types het best te gebruiken zijn als gevelbekleding door te kijken naar verschillende weerstypes en welk soort het langst mee gaat. Hier maken we een materiaalpaspoort voor. Uiteindelijk kwamen we uit op meranti, een hardhoutsoort uit Azië. Nu zijn we aan het kijken hoe we het logistiek gaan aanpakken. Hoe gaat het met vervoer, het op maat zagen, hoe gaan we het hout behandelen en hoe kunnen de kosten zo laag mogelijk blijven.”

De studenten leveren eind mei een adviesrapport op. Jasper: “InVesta wil ons plan graag uitvoeren, alleen hebben ze daar wel een partij voor nodig die het wil uitvoeren. Daarom maken we ook een businessplan zodat een bedrijf direct kan instappen. Ik vond het een leuk project om aan te werken. We zijn met een groep van vier studenten en in het begin was het wel zoeken omdat je niet weet waar je moet beginnen. Toen we een duidelijk doel hadden voor onszelf en taken hadden verdeeld, werd het leuker omdat we ook echt stappen gingen zetten. Leuk maakt het dat je aan een project werkt dat ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd in de praktijk. Het lijkt mij dan ook echt leuk als de gevelbekleding straks daadwerkelijk hangt.”