Museum BroekerVeiling

Conserveren en (duurzaam) innoveren

(Ron Karels, Directeur Museum BroekerVeiling)

De BroekerVeiling in Broek op Langedijk is een stukje geschiedenis. We koesteren hier de historische entourage van de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld, ontstaan in 1887.

Als operationele veiling is de groenteveiling altijd met de tijd meegegaan en heeft het (technische) vernieuwingen omarmd. Als directeur voel ik diezelfde verantwoordelijkheid, ook nu de praktijk van weleer gestold is een museum. De grote uitdaging van dit moment is de verduurzaming van de bedrijfsvoering.

Ons museum grenst aan het Rijk van de Duizend Eilanden. We verhuren al negen elektrisch aangedreven Langedijker akkerschuitjes waarmee bezoekers door het gebied kunnen varen, geruisloos genietend en zonder dat er luchtvervuiling en geluidsoverlast optreedt voor de omwonenden.

We hebben led-verlichting aangelegd en recent een succesvolle crowdfundingactie opgezet voor zonnepanelen, waarmee we onze vloot kunnen voeden met groene energie. Onze twee grote rondvaartboten komen ook aan de beurt, waarbij we de zware gesloten boot op waterstof willen laten varen. Tot slot hebben we plannen om een milieuvriendelijk ‘groenterestaurant’ te openen waarin we elektrisch koken, verspilling zoveel mogelijk tegengaan en onze CO2-voetafdruk beperken.

Wij zijn een museum en hebben verstand van behoud en minder van vernieuwing. Daarom zijn we blij met de samenwerking met TerraTechnica. We kunnen de duurzame kennis die hier is samengebundeld goed gebruiken. En hoe leuk is het dat studenten bij ons kunnen werken aan mooie oplossingen waarvan 60.000 bezoekers per jaar plezier hebben?!

De grote droom is om in 2021, wanneer de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard officieel samengaan, volledig duurzaam te opereren. Daarmee bewijzen we dat de BroekerVeiling niet alleen verleden, maar ook toekomst heeft.

www.museumbroekerveiling.nl