Wooncompagnie

“Vervang materialen niet wanneer het planmatig zo ver is, maar als het echt nodig is”

(Paul Stegers, teamleider beheer en onderhoud Wooncompagnie)

Wooncompagnie is een plattelandscorporatie met een uitgestrekt werkgebied in Noord-Holland. Wij verhuren woningen van Callantsoog tot het eiland Marken, zeg ik altijd. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus en zien het als onze missie om ‘de best mogelijke woning tegen de laagst mogelijke prijs’ aan te bieden.

Vanuit dat oogpunt is onderhoud een interessant aandachtspunt. De vraag is hoe je de kwaliteit van een woning hoog kunt houden en tegelijkertijd de onderhoudskosten - en daarmee ook de huren - laag. Slim onderhoud zou de oplossing kunnen zijn. Denk aan het vervangen van materialen als het werkelijk nodig is in plaats van wanneer het planmatig zo ver is. Je zou met behulp van sensoren het vochtgehalte en de verfdikte van houten kozijnen kunnen bepalen. Of de gebruiksintensiteit van een badkamer of keuken kunnen meten.

De mogelijkheden van dergelijk maatwerkonderhoud op basis van ICT en big data-analyses willen we verkennen met Hogeschool Inholland. We hebben vaker studenten Bouwkunde in huis voor stageopdrachten, maar we wilden het verbreden. Dankzij de samenwerking met TerraTechnica kunnen we over langere termijn vraagstukken uitdiepen en met elkaar fundamentele stappen vooruit zetten. Daarbij is de ethische kant net zo goed van belang. Hoe ver kun je gaan met het in kaart brengen van gedrag? Wanneer kom je in de privacysfeer van mensen? Ik vind het leuk om studenten van Inholland uit te dagen om ook over deze niet-technische kant na te denken.

www.wooncompagnie.nl